İşletim Sistemi Kurulumu Özet

Güç düğmesine basıldıktan sonra BIOS’un bilgisayarı sınadığı bir ekran karşımıza gelir. Bu ekrana POST ekranı deriz.

BIOS’ta ayarları değiĢtirdiğimizde bu ayarlar CMOS ) denilen bir bellek çeşidine kaydedilir. Bir pil ile CMOS sürekli beslenir ve kaydedilen ayarların burada sürekli kalması sağlanır.

Güç düğmesine basıldığında CMOS’ta kayıtlı olan BIOS ayarlarına göre sistem açılır. Kayıtlı olan ayarlar bir süre sonra kayboluyor ve sık sık “CMOS checksum error” hatası ekranda gözüküyor ise ana kartın üzerinde bulunan pilin değiĢtirilmesi gerekir. Bu da sorunu çözmezse CMOS yongası bozulmuĢ demektir.

Halt-On: POST sırasında bir donanım hatası ile karĢılaĢılırsa sistem durur. Halt-On seçeneği ile bazı hataların dikkate alınmamasını, POST iĢleminin devam ederek sistemin açılmasını söyleyebilirsiniz. Bu seçenekler aĢağıdaki gibidir:
 No errors POST: Hiçbir hatada durmaz.
 All errors BIOS: Bir hata tespit ettiğinde durur ve size bu hatayı düzeltmeniz için uyarıda bulunur.
10
 All, But Keyboard POST: Klavye hataları dıĢındaki hatalarda durur.
 All, But Diskette POST: Disket sürücü hataları dıĢındaki hatalarda durur.
 All, But Disk/Key POST: Klavye ve disket sürücü hataları dıĢındaki hatalarda durur.
BIOS ayarlarını anlatırken "Enabled" ve "Disabled" terimlerini kullanacağız. Çoğu BIOS ayarlarının karĢısında bulunan bu seçeneklerden ilki yani "Enabled" o ayarın aktif olduğunu; "Disabled" ise devreden çıkarılmıĢ olduğunu gösterir.

 Save & Exit Setup:
BIOS Setup'ta yaptığınız değiĢikliklerin hiçbiri BIOS'a kaydedilmeden devreye girmez ĠĢte bu seçeneğe 'Enter'leyip Y tuĢuna basarak yaptıklarınızı kaydedecek ve tekrar sistem açılıĢına geri döneceksiniz Yaptığınız değiĢiklikleri kaydetmeden önce bir hata yapmadığınızdan emin olunuz. Kısa yolu F10’dur.
 Exit Without Saving:
Yaptığınız değiĢiklikleri kaydetmeden yani bu değiĢiklikleri iĢleme sokmadan BIOS Setup'tan çıkmak için bu seçeneğin üzerine gelip Enter tuĢuna basın. Yine klavyede Y tuĢuna bastığınızda sistem açılıĢına geri dönecektir

Güncelleme (Update), internet yoluyla iĢletim sistemine ait en son güvenlik ve özellik güncelleĢtirmelerini alarak kiĢisel bilgisayarınızın ve yazılımınızın güncel kalmasına yardımcı olması iĢlemidir.

Her donanım birimi iĢletim sistemiyle tanıĢabilmek için bir kısım tanıtım dosyaları kullanır. Bu dosyalara sürücü (driver) dosyaları adı verilir.

Aygıt yöneticisi penceresinde bir aygıtın yanında sarı ünlem iĢareti varsa bu aygıt ile ilgili bir problem olduğunu belirtir. Ya yanlıĢ bir sürücü yüklüdür ya ilgili aygıt için herhangi bir sürücü yüklenmemiĢtir ya da sürücü düzgün bir Ģekilde yüklenmemiĢtir.
Aygıt yöneticisinde yeĢil renkli bir soru iĢareti "?" varsa bu aygıt için uyumlu bir sürücünün yüklü olduğunu ancak tüm iĢlevlerin kullanılamayabileceğini gösterir.
Kırmızı "X" devre dıĢı bir aygıtı gösterir. Devre dıĢı bir aygıt, fiziksel olarak bilgisayarda bulunup kaynakları tüketen ancak korumalı mod sürücüsü yüklü olmayan bir aygıttır.


İşletim Sistemi Kurulumu Özet İşletim Sistemi Kurulumu Özet Reviewed by Halil GÜLTEKİN on 00:26 Rating: 5

3 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.